Švédské a veselé Vánoce!

67MI_0011Už jsem navštívila poměrně dost evropských měst v předvánočním čase… Londýn, Paříž, Amsterdam… vždy byla krásná. Ale žádné z nich mě neokouzlilo tolik, jako Stockholm. Byla jsem ve Švédsku celkem třikrát, z toho dvakrát ve Stockholmu před Vánoci. Už poprvé jsem tušila, že pro mě Švédsko bude láska na celý život a když se řekne Vánoce, vybavím si ty švédské. Oni jsou totiž experti na Vánoce!

Každý má nějakou vysněnou zemi, za kterou by možná jednou vyměnil Českou republiku, a pro mě to je právě Švédsko. Když se mi potom podařilo najít zajímavou práci v IKEA, mohla jsem se se švédskou kulturou setkávat denně. Teď jsem ovšem na mateřské, tudíž nechodím ani do práce a ani necestuji, proto se snažím Švédsko co nejvíce přesunout do našeho domu. Skandinávský styl je dnes poměrně módní, ale i ten má hodně odnoží – nejčastěji je k vidění ten moderní minimalistický (a často velice drahý), ten mě zase ale tolik nebere. Já mám ráda Švédsko v jeho tradiční a surové podobě.12375241_10206993615312812_6404633091623753471_o

ČÍM MÉNĚ, TÍM LÉPE!

To, co mě jako první zaskočilo, byla strohost vánoční výzdoby. Nejprve jsem si pomyslela, že ti švédové si to město a stromečky a okna ani neumí pořádně vyšperkovat, bez toho přeci nemůžou vytvořit vánoční atmosféru! Když budete procházet ulicí v jakémkoliv městě, v oknech vždy uvidíte buď jednu vánoční hvězdu, nebo jeden tradiční vánoční svícen, maximálně obojí najednou (a to už je opravdu odvaz!).

window-1956424_640adventsstake

Nebo třeba vánoční stromky. Možná vás při pohledu na ně napadne, že jsou jen připraveny venku a ještě je budou zdobit. Ne, už jsou hotové… takhle je prostě ve Švédsku zdobí. Buď jen drobnými světýlky v teplém, nebo studeném odstínu (nikdy ne oboje najednou), nebo je nechávají úplně bez výzdoby. Z počátku se mi to zdálo zvláštní, ale pak jsem v tomto chudém minimalismu našla zálibu a po návratu do Čech jsem se nemohla srovnat s tím, co na nich vše máme navěšené my.
Často také uvidíte jen poházené jedlové větvičky podél prahu domu (což je vlastně ideální předložka), nebo jednoduché věnce z jehličí doplněné maximálně červenou stuhou.

12362801_10206993615792824_8695759627166521712_o12374959_10206993612392739_5677972446322512972_o12366164_10206993612272736_9042817023564555604_o

VŮNĚ ŠAFRÁNU

Nejintenzivnější vzpomínka spojená s jídlem je vůně šafránových rolek, které se tradičně pečou a konzumují na svátek Svaté Lucie. Kdykoliv jsem minula vchod do pekařství, cukrárny, nebo kavárny, cítila jsem neodolatelnou vůni čerstvě napečených lussekatter.

Recept na cca 20 kousků:

  • 25 g čerstvých kvasnic
  • 50 g másla
  • 250 ml mléka
  • 150 g tvarohu
  • 1 g šafránu
  • 60 g cukru krystal
  • 2 velké lžíce medu
  • špetka soli
  • 200 g špaldové mouky
  • 250 – 300 g hladké mouky
  • 1 vejce na potření
  • zlaté rozinky na zdobení
  1. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte mléko a ohřejte maximálně na 37 stupňů (teplota lidského těla). Přidejte kvasnice, šafrán a med a rozmíchejte.
  2. Do velké mísy nasypejte špaldovou mouku, tři čtvrtě hladké mouky, tvaroh, cukr, špetku soli a směs s kvasnicemi a vařečkou pořádně promíchejte. Těsto přesuňte na vál a ručně hněťte tak dlouho, dokud nezískáte nádherně žluté těsto. Podle potřeby ještě přisypávejte mouku, ale čím méně jí použijete, tím budou lussekatter vláčnější.
  3. Nechejte těsto na teplém místě pod utěrkou kynout hodinu.
  4. Z těsta vyvalujte válečky o průměru 3 mm a z nich tvořte tvary podle vlastní fantazie. Skládejte na plech vyložený pečicím papírem a nechejte kynout ještě dvacet minut.
  5. Předehřejte troubu na 200 stupňů, horkovzdušnou na 180.
  6. Potřete lussakatter vajíčkem a každou ozdobte rozinkami. Pečte asi 5 – 8 minut, dokud nejsou zlatě hnědé a nechejte na plechu vychladnout.

Saffron_buns_1

a307c7e3492073da_org

A jestli se dá chutí Vánoc naplnit jedna lahev, pak je toho ztělesněním švédský Julmust. Je to v podstatě taková obdoba Coca Coly, něco jako naše Kofola. Jednou před lety jsem si ho náhodou koupila v IKEA a ve Stockholmu jsem se potom přesvědčila, že se to skutečně na Vánoce prodává a pije ve velkém. Z čeho to je ale přesně vyrobené vám nepovím, protože to vlastně nikdo netuší.

 

 

 

 

 

VÁNOČNÍ VÝZDOBA PO ŠVÉDSKU

Vždy, když něco kupuji (u vánočních ozdob to platí dvojnásob) potýkám se s problémem, že je to na mě moc přezdobené. S osvětlením mě tedy zachraňuje IKEA (opravdu to není reklama!), kde jsem si už před pár lety koupila klasické jednoduché velké hvězdy do oken. To je vše, čím okna zdobím.
Problém ale přišel u adventního věnce. Ten je pro mě ztělesněním vánoční atmosféry v interiéru. Bohužel je ale těžké najít jednoduchý a vkusný, bez zbytečných třpytek, pentliček a umělých ozdob. Chtěla jsem, aby byl svým vzhledem spíše “chudý” a přírodní (výzdoba by dle mého měla vždy kopírovat vzhled krajiny a přírody v daném období). Rozhodla jsem se tedy vyrobit si ho sama a to ze zcela přírodních surovin (proč kupovat umělé komponenty, když se v lese dají najít skutečné?).  Vydaly jsme se tedy s Ninou do lesa a přivezli jsme spoustu tenkých a vcelku ohebných větviček, jehličí a šišek. Nic víc jsem nepotřebovala. Bez svíček ale vypadal pořád jako opuštěné hnízdo, chtěla jsem mu dodat sváteční a trochu nábožensky laděný vzhled – což jsem vyřešila čtyřmi vysokými štíhlými svícemi. Přesně takové, jaké nosí svatá Lucie na své koruně.

DSC_5418DSC_5422DSC_5425

Úplně nejradši bych ho zavěsila za strop, což by u nás doma bylo i praktické, ale to bohužel nevím, jak jednoduše zrealizovat. Takže už má čestné místo na jídelním stole a snažím se ho vlastním tělem bránit před dítětem a kočkama. A protože je tento týden už první adventní neděle, těším se na zapálení svíčky. Určitě se pokusím upéct lussekatter a koupím Julmust, nebo minimálně vinglögg.

A vám přeji krásné Vánoce, ať už si je uděláte jakékoliv!

Švédské a veselé Vánoce!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s