Na rodinou oslavu plnou jídla: bez výčitek!

DSC_5002Jsme slavící rodina. Nenecháme si ujít ani jedinou příležitost, kdy můžeme něco oslavit. Narozeniny, svátky, oslavy školních úspěchů, oslavy prázdnin, Vánoce, Velikonoce, posvícení, a tak dále… Mám ráda, když se všichni sejdeme dohromady, ale je jedna věc, která mě na oslavách děsí – jídlo.

Vím, že ho bude hodně, nebude zdravé, bude mě lákat a já patrně neodolám. Když se ale blížila oslava mých narozenin a dcery svátku (ano, rádi také oslavy slučujeme), řekla jsem si, že to musím udělat jinak. Nechci mít na konci dne výčitky! Chci se samozřejmě dobře najíst, ale nechci se cítit provinile. Proto jsem si dala za úkol vytvořit a vyrobit menu, které bude víceméně neškodné, zdravé, a uspokojí různorodé skupiny lidí – dospělé, zmlsané děti, jednoho vegetariána a jedno batole.

Důležité je také ostatním nařídit, aby nic nenosili. Žádné chlebíčky, minizákusky, ani pytlíky brambůrků – to je na oslavách snad to nejhorší.

Snažila jsem se také využít ještě stále probíhající dýňové sezóny a zužitkovat poslední zbytky dýní, což se ve výsledku ukázal jako docela dobrý nápad. No a co že jsem to tedy vlastně připravila?

DÝŇOVÝ HUMMUS

V posledním čísle Apetitu jsem narazila na recept na dýňový hummus. Hned jsem si ho založila, protože hummusy na všechny způsoby my doma teda můžeme! Navíc jsem kdysi prozřetelně v Lidlu nakoupila spoustu tahini do zásoby, takže nebylo co řešit.

DSC_4992

Potřebujete na něj: 1 máslovou dýni, 2 lžíce olivového oleje, 5 lžic sezamové pasty, 1 stroužek česneku, 2 lžičky chilli, 2 lžičky soli, citronová šťáva dle chuti

Nejprve je potřeba si připravit dýňové pyré – dýni nakrájenou na kostky rozpečete v troubě do měkka a následně rozmixujete. Do pyré přidejte tahini, česnek, chilli, sůl a citronovou šťávu, rozmixujte, a pokud je výsledná směs moc tuhá, klidně přilijte vodu. Já si ho ještě vylepšila římským kmínem, protože bez něho si hummus snad ani nedovedu představit.

DSC_4996
DSC_5000
Je dobré ho podávat třeba s nachos, nebo nakrájenou čerstvou zeleninou, kterou ale stejně všechnu snědla naše Nina. Vhodná je mrkev, okurka, paprika, zkrátka cokoliv, co můžete efektně nakrájet a nabírat si s tím hummus. Když ho vyrobíte až moc (což mě se stává téměř vždy), můžete z něj udělat jednohubky, nebo si ho samozřejmě ponechat na druhý den k svačině.

KDYŽ NEVÍTE, CO PŘIPRAVIT, LISTOVÉ TĚSTO TO JISTÍ!

DSC_4963

Vždy z něho totiž něco vykouzlíte i téměř z ničeho, jako se mi to povedlo právě teď. Na poslední chvíli jsem si vzpomněla, že ho mám schované v lednici, trouba byla ještě

canstock18601650

rozehřátá, tak jsem z vyváleného těsta nakrájela tyčinky (asi 10 cm dlouhé a 1 cm široké), pomazala rozšlehaným vejcem a posypala tím, co jsem měla po ruce – hrubozrnná sůl, sezam, kmín a provensálské koření. Není to nic super zdravého, ale je to přesně ten typ pamlsku, co mi vynahradí ony slavné

brambůrky, akorát že bez špatného pocitu a tuny oleje.

SLADKÉ DÝŇOVÉ JEDNOHUBKY

Dále jsem věděla, že chci udělat něco sladkého – lidé to mají rádi, ale zároveň se tím nikdo nechce příliš přejíst. Kus buchty je pro mě moc velký, abych se tím ládovala celé odpoledne. Mini zákusky mají ideální velikost, ale jak se říká: ústa se radují, boky žalují, že… Proto jsem si vzpomněla na svůj oblíbený dýňový chlebíček, který je sladký, výborný, ale já osobně ho dělám bez cukru… a když ho nakrájím na malé kousky, splní to přeci účel, ne?

DSC_4975Takhle vypadá klasický dýňový chlebíček, tenhle se mi povedl obzvlášť nadýchaný a chuťově naprosto vyladěný. Půlku jsem nám nechala ráno k snídani (což se ukázalo jako dobrá volba, protože dva dny po oslavě nám nešel DSC_4983elektrický proud, a dýňový chlebíček byl to jediné, co jsme doma měli). Druhou půlku jsem nakrájela na malé kostičky – tak akorát do ruky – což podle mě přesně splňovalo to, co od sladkého na oslavě očekávám. Recept na něj najdete ve videu zde. Příště do něj šoupnu ještě vlašské ořechy.

DSC_4978

DOST JÍDLA I PRO DĚTI

Jestli oslavy představují problém pro mě, potom pro mojí čtrnáctiměsíční dceru Ninu jsou katastrofou. Já jako krkavčí matka jí samozřejmě nechci nechat ládovat kdečím a sladké má zatím striktně zakázané. Tentokrát byla ale celkem spokojená, uzobávala zeleninu naservírovanou u hummusu, dýňový chlebíček je také celkem neškodný a vždy DSC_5016pro ní na stoleček připravím ještě hroznové víno, nebo například tohle mrazem sušené ovoce. Není to reklama na Mixit, i když ho tam prodávají a já ho mám zrovna naservírované v misce od Mixit… ale tohle je zrovna výjimečně z DM, kde ho také prodávají! A Nina ho prostě miluje.

 

NEZDRAVÝ, ALE BOŽSKÝ DORT

No a hřebem oslavy bylo něco, co se do tématu “zdravě” vůbec, ale vůbec nehodí, ale já musela. Vždycky jsem si přála nějaký krásný stylový dort, až jsem jednou na internetu náhodou narazila na jeden, co mi málem vyrazil dech. Uložila jsem jeho fotografii na později, a asi před měsícem jsem ho ukázala kamarádce, která se věnuje pečení dortů. Když mi řekla, že nebude absolutně problém ho udělat, všechny diety šly stranou. DSC_5021

DSC_5024DSC_5037

Musím říct, že na cukr už jsem si téměř odvykla, ale dort je dort, a narozeniny jsou jen jednou do roka. A něco, co tak nádherně lahodí oku, přeci nemůže být škodlivé. Zjistila jsem, že si teď takovéhle prohřešky daleko víc užívám – nemám z nich výčitky, protože vím, že to ve mě nespustí lavinu obžerství. Dám si jen jeden kousek, který mě natolik uspokojí, že už zase dlouho něco takového potřebovat nebudu.

Tohle všechno výše zmíněné jídlo mě utvrdilo v tom, že je vlastně jedno, z čeho se skládá. Důležité je s jakou láskou a péčí je připraveno. A také v jakém množství je snězeno.

Takže dobrou chuť a přeji hodně povedených oslav!

Na rodinou oslavu plnou jídla: bez výčitek!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s