Nejsem vegetarián a ani masožrout. Co jsem?

vege_nebo_masoSložitá hádanka. Nejsem totiž ani vegan, nežiju z raw stravy, paleo stravy, ani jsem dokonce nevymyslela a nezaložila žádný svůj vlastní styl stravování. Pořád nevíte, co jsem? A musím vůbec něco být…?
K napsání tohoto článku mě inspirovalo několik věcí. Zaprvé velký počet dotazů ze stran mých “sledujících”, jak to například dělám s konzumací masa teď v těhotenství, zda budu svému dítěti dávat maso a nebo jestli náhodou tohle jídlo, které jsem si včera dala k obědu, nemělo trochu živočišný původ. Natáčím totiž pravidelně sérii videí “V kuchyni bez masa“, kde se snažím ukázat, že i bez masa se dá stravovat zábavně, jednoduše, kvalitně a bez nějakých vege-náhražek. Zapomněla jsem ale dodat jednu věc: Já nejsem vegetarián. Ups. A je to venku.

,,Hlavně bez výčitek…”

Můj muž je vegetarián, protože bezmezně a upřímně miluje vše, co žije. Tím jsem začala a ukončila téma “Proč člověk může být vegetarián”, protože to poslední, co chci tímhle článkem podnítit, je nenávistná diskuze mezi vegetariány a masožrouty (a že tyto diskuze umí být opravdu odporné!). Protože je můj muž vegetarián, inspiroval mě k tomu, že maso se nemusí jíst každý den. Lépe řečeno – já ho doma nevařím vůbec, naše lednice maso snad nikdy neviděla. Přesto nejsem vegetarián. V restauraci si ho ráda dám, neodolám babičky vývaru, u přátel si ráda dám maso na gril. V pohodě. Bez výčitek. Protože moje tělo ten plátek masa týdně zvládne a do živočišné říše jsem zase tolik nezasáhla.

,,Nemusíte mít názor na všechno!”

Takže jsem teda masožrout? Nepřipadám si tak. V boji mezi milovníkem masa, který si hájí své právo na tučnou klobásku denně a ortodoxním vegetariánem bych stála někde uprostřed. Nezasáhla bych. Nezastala bych se ani jedné strany. Asi bych vypadala jako hloupá nána bez názoru, ale nevadilo by mi to. Názor totiž nemusíte mít na všechno, a co mi na celé této válce vadí snad nejvíc, je právě ta nutnost vyhradit se vůči jedné skupině. Být extrémista ať už na jednu, nebo druhou stranu. Jaký by svět (nebo alespoň internetové diskuze) mohl být lepší místo, kdyby milovníci masa dokázali připustit, že maso je skutečně zvíře, a proto je potřeba k jeho konzumaci přistupovat s určitým respektem a pokorou. Nebo minimálně si uvědomit, že zahrnování ho do jídelníčku několikrát za den zdravé není, a že karbanátek z cizrny může být také dobrá forma oběda. Že oni to ti vegetariáni nemyslí vůbec špatně. Na druhou stranu by bylo sympatické, kdyby vegetariáni (případně vegani) nebyli ve svých životních postojích tolik urputní a ortodoxní, obzvlášť vůči ostatním obyčejným hříšníkům. A že je možná lepší a zdravější si občas dopřát kvalitní maso, než se stravovat pomocí směšných a nezdravých náhražek, které jsou každému jen pro smích.

Nechutná vsuvka: vesnická zabíjačka! 

Žiju a pocházím z vesnice a když jsem byla malá, dělali jsme každý rok zabíjačku. Přestože to dnes už nemá takový význam jako dřív, na vesnicích se tento zvyk dodržuje stále. A já toho jako malá holka byla svědkem – tedy když se prase střílelo, byla jsem zalezlá v posteli a měla polštář přes hlavu, abych neslyšela ten smrtelný ryk. Jinak jsem ale byla všemu přítomná a dodnes mě tento zvyk fascinuje (jestli se to tak dá o zabijačce říct?). Jednoho dne se zkrátka zvíře, které žilo několik dní spokojeně v chlívku, obětuje. Šikovný a vyučený řezník z něj pečlivě zpracuje jednotlivé části tak, že téměř nic nepřijde nazmar, a díky tomu se nají půlka vesnice, nebo jedna rodina má vystaráno na několik týdnů dopředu. Všichni jsou šťastní a spokojení, protože je to velký dar.

Tím bych to možná shrnula.

vegeterian  maso

,,Selský rozum je něco, co se dnes nenosí.”

Absolutně teď netuším, jestli si všechny čtenáře nerozhněvám, ale chtěla jsem uvést na pravou míru svůj postoj. Který je vlastně takový, že žádný nemám. Selský zdravý rozum je dnes něco, co se nenosí a na co se zapomíná. Módní je to, co se dočtete na internetu a co vyslovili vědci ve svém posledním výzkumu ohledně výživy. Jestli jsme byli původně masožravci nebo býložravci nebo všežravci se už teď nedozvíme, hlavně nám to může být ve 21.století úplně fuk, protože jsme jinými lidmi. Jezte, co vám poskytuje příroda okolo vás. Kupujte si zeleninu od farmáře na rohu, protože vyrostla na českých polích. Dejte si klidně vejce od souseda, protože ho snesla jeho spokojená slepice. A když budete mít neodolatelnou chuť na pořádný steak, nepřemáhejte se a dejte si ho, to vám možná tělo říká, že ho potřebuje. Když dostanete výjimečně chuť na větrník z nejbližší cukrárny, koukejte si ho dopřát, i když vaše oblíbená fitness bikini facebooková guru by zaplakala. Je to totiž lepší, než se každý den prolívat agávovým nebo datlovým sirupem.

A když už chcete být ortodoxní v jakémkoliv smyslu, buďte si, je to vaše přesvědčení a pravděpodobně to máte v povaze, ale prosím vás:

Neurčujte ostatním, jak a co mají dělat.

Žijte si svým vlastním životem.

A ještě odpověď na otázku, zda budu svým dětem dávat maso: Ano, budu. Občas si ho doma uvaříme. A vždy bude moje dítě vědět, že maso je zvíře, a že se máme, že ho zrovna máme, protože to nikdy nebyla a není samozřejmost 🙂

Nejsem vegetarián a ani masožrout. Co jsem?

3 thoughts on “Nejsem vegetarián a ani masožrout. Co jsem?

  1. Evelína says:

    Skvělý článek a musím jen souhlasit. Sama maso jím,ale myslím,že není nutné ho jíst každý den. Nesouhlasím s velkochovy,tak se aspoň domů kupujeme maso z biofarem 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s